RESITA ROCKS a lansat albumul ”Nascuti din foc”, o antologie a rockului din Banatul Montan

Resita Rocks – Nascuti din foc [album review]

Resita Rocks – Nascuti din foc [album review]

RESITA ROCKS a lansat albumul ”Nascuti din foc”, o antologie a rockului din Banatul MontanTracklist:

01.Nascut din furtuna (feat. Dana Borteanu)
02.Singuri printre oameni (feat. Costin Adam)
03.Never Let Go (feat. Ovidiu Anton)
04.Garoafa rosie (feat. Calin Pop)
05.A God Damn Life (feat. Vita)
06.Blestem (feat. Vlad Busca & Molester)
07.The Only One (feat. Rocco)
08.Apa vie (feat. Dana Borteanu)
09.Evolutie (instrumental)
10.Povestea soaptelor (feat. Calin Pop)
11.Humanity (feat. Costin Adam)

Albumul “Născuți din foc” este o frumoasa retrospectiva a metalului banatean din perioada 1980-2000, cu piese care din pacate sunt foarte greu sau imposibil de gasit in varianta lor originala.

Resita Rocks este un proiect infiintat in 2016 de catre Toni Dijmarescu, Adrian Nitulescu si Flavius Suciu. Fiecare dintre ei activind/colaborind in trecut in trupe precum Desant, I.P.R., Rock’n Ghena, Transrock sau Necroticism.

Incepind cu 2017, au inceput sa fie lansate single-uri (Nascut in Furtuna / Humanity / Blestem / etc) acestea prefatind albumul de debut, „Nascuti din foc” lansat in 2020 de catre Universal Music Romania (digital) si Loud Rage Music (fizic).

Din cele 11 piese incluse pe album, 10 sunt cu invitati speciali iar una este instrumentala.

Dana Borteanu, ce apare pe piesele 1 si 8, este o cunoscuta actrita a Teatrului German de Stat din Timisoara si a colaborat cu Pro Musica. O alegere cel putin ciudata pentru mine, vocea Danei nefiind poate cea mai potrivita pentru heavy metal-ul practicat de catre RR. Intro-ul de chitara de pe „Nascut din Furtuna” imi aduce aminte de Michael Amott si al sau Khaos Overture dar tinind cont cind a fost lansata versiunea originala (1988) cred ca este doar o simpla coincidenta. „Pentru Voi” a fost un proiect de care eu personal, am auzit abia la momentul scrierii acestei recenzii si care nu cred ca are mai mult de 4 piese inregistrate decent. Mai jos poate fi asculta si varianta originala a „Nascut Din Furtuna”

Silex band„Apa Vie” este o piesa ce ar fi putut fi inclusa oricind pe orice album de glam rock din anii 80. Aici vocea Danei chiar se integreaza perfect cu linia melodica, rezultatul fiind unul mult mai reusit decit pe cel de la „Nascut din Furtuna”. Piesa a fost cintata in versiunea originala de catre Silex, trupa ce a activat intre anii 1980-1992.

In acest moment, nu cred ca mai este cineva care sa se intrebe cine este Costin Adam si cu ce se ocupa el. Costin apare pe pesele 2 si 11, aceasta din urma fiind si printre primele inregistrate si lansate de catre RR in 2017. „Singuri printre oameni ” este versiunea RR la piesa scoasa prin anii 90 (1996 daca nu ma insel) de fosta trupa a basistului Adrian Nitulescu, Attis. Vocea lui Costin duce piesa la un alt nivel, aratind ca nu degeaba a fost ales de catre Nicu Covaci sa fie vocalul noului Phoenix.

„Humanity” a fost scoasa initial de catre grupul resitean Krater pe demo-ul din 1992 intitulat „Humanity”. Krater i-a avut in componenta pe Sorin Grindean, Ovidiu Secosan si Toni Dijmarescu, deci este clar de ce Resita Rocks a decis sa scoata la lumina o piesa a uneia dintre obscurele trupe romanesti ale anilor 1991-1992.

„Humanity” este un heavy metal cu influente optzeciste influentele NWOBHM fiind vizibile dar nu deranjante.

Ovidiu Anton este mai cunoscut publicului roman ca si cistigator al unei editii de calificare in finala Eurovisionului, Romania fiind in acel an exclusa de la participare din cauza datoriilor catre forul respectiv. Cu RR Ovidiu colaboreaza la piesa „Never let Go”, piesa inregistrata (??) initial de catre trupa Ramses. Din pacate nu am gasit absolut nici o referinta despre ei asa ca nu pot spune in ce perioada au activat sau ce au inregistrat.

„Never Let Go” este interesanta mai ales din prisma partiturii de chitara (influente Jake E. Lee ??) si a vocii lui Ovidiu care se potriveste aproape perfect cu ceea ce face acum RR.

Urmeaza Calin Pop, una dintre vocile cele mai cunoscute din Romania alaturi de Cristi Minculescu, Dan Bittman si Paul Ciuci. Calin apare pe doua piese, „Garoafa Rosie” si „Povestea soaptelor”.

„Garoafa Rosie” este o superba balada inregistrata initial de catre Transrock. Calin Pop o duce la un alt nivel, fiind probabil una dintre cele mai bune piese de pe acest album. „Povestea soaptelor” a fost inregistrata tot de catre Transrock si reinregistrata de RR in 2019. Pentru cei ce inca nu stiu, Transrock a fost infiintata in 1983 de catre Calin Pop ca si proiect separat de Celelalte Cuvinte dar fara ca vre-un material inregistrat sa apara oficial. Este cam singura ocazie de al asculta pe Calin Pop si in alte proiecte muzicale in afara CC. Ca fapt divers, chitaristul Remus Spiridon (ex Transrock) a fost o perioada membru si in Silex, trupa prezenta pe acest material cu piesa ” Apa Vie’.

„A God Damn Live” este o piesa Screaming Heads, unul din multele proiecte muzicale ale lui Toni Dijmarescu. Activa intre anii 1994 si 2012 (??) trupa a reusit sa inregistreze 4 albume dintre care cel putin unul este in concert. Cu influente Clawfinger si un pic de Body Count, pe versiunea inregistrata de RR la voce se afla Octavian „Vita” Horvath cunoscut din Blazzaj si Implant Pentru Refuz.

Urmeaza cea mai dura piesa de pe album, „Blestem” – inregistrata initial de Necroticism (1991-1994) – cu Vlad Busca (L.O.S.T.) la bass voce si Adrian Dan (ex. Loudrage). Piesa a fost inclusa pe singurul material discografic al trupei, „Exces Morbid” din 1994 pe vremea cind Toni Dijmarescu avea pseudonimul de „Killahead” :-D.

Un death metal sanatos care ar face figura frumoasa pe scenele noastre. Poate o reeditare adecvata a albumului „Exces Morbid” ar fi binevenita.

„The Only One” este o alta piesa inregistrata initial de Screaming Heads inclusa initial pe EP-ul „A Real Live” din 2006. Reinregistrata cu Rocco de la Rock’n Ghena, piesa a reusit sa fie una din cele mai ascultate inregistrari RR de pe Spotify.

Probabil singurul minus al acestui material ar fi lipsa unui bonus disc care sa contina piesele originale. Toti cei implicati s-au achitat cu brio de sarcina, rezultatul fiind un „nostalgia act” pentru cei care au crescut cu trupele respective sau le-au cunoscut personal.

Personal, nu cred ca albumul va fi vreodata interpretat live cu toti cei care au participat la inregistrari dar, „never say never”.

Legat de coperta, la fel ca si in cazul lui Costin Chioreanu, se recunoaste stilul lui Radu Damian cam de la prima privire. Mie personal imi aduce aminte de anii de liceu cind ca si motiv de fronda, scriam pe banci diverse logo-uri de trupe :-D.

In final, multumesc Toni si Loud Rage Music pt CD si astept viitorul album!

 

Update 14.09.2020

In urma unei observatii mai mult decit pertinente, cele doua voci de pe piesa „Blestem” sunt ale lui Vlad Busca (L.O.S.T.) si Adrian „Molester” Dan (Loudrage)

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this