Explorări contemporane ale tradiției – un concert inedit încununat cu succes
Explorări contemporane ale tradiției – un concert inedit încununat cu succes
Vineri seara, pe data de 20 octombrie, Biserica Romano-Catolică din Elisabetin, Timișoara, a fost gazda unui concert inedit în care artiștii Petre Ionuțescu și Laszlo Orsolya au reușit să creeze punți peste timp cu ajutorul muzicii, în prezența a peste 300 de oameni.
Desfășurat într-o atmosferă desprinsă din lumi despre care doar ai citit cândva de demult, muzica a învăluit, ca o perdea de sunet țesută-n instrumente tradiționale, arhitectura neogotică a bisericii. Ca și când, cu niște mâini nevăzute, străbunii neamului au ghidat luminile prin care-și plimbă eternitatea prin încăperea sculptată în fiori reci.
Concertul a îmbinat o serie de elemente tradiționale, exprimate simbolic cu cele mai moderne tehnici de producție ale artei contemporane, oferind publicului prezent în număr foarte mare un eveniment complex.
Compoziții inedite, zămislite în exclusivitate pentru acest eveniment, au șoptit auditoriului, asemeni unui izvor de munte ce-și așează curgerea printre creste neogotice, noi înțelesuri asupra timpului. Iar cu cât pasul te-a purtat mai adânc în poetica sunetului, sensibilitatea a devenit seninătatea care a început să dea sens împrejurului.
Artiștii, aflați cu acestă ocazie chiar la prima lor colaborare, au creat un spectacol audiovizual de peste 60 de minute, în care publicul a fost martor la o experiență unică. Cu alte cuvinte, cei doi minunați instrumentiști au reprodus prin sunet starea pe care liniștea întoarcerii acasă o croșetează în sânul ființei, ca după lungi căutări anevoioase și rătăciri interioare.
Proiectul ”Explorări contemporane ale tradiției” a creat contextul necesar creșterii interesului comunității pentru cultura tradițională prin intermediul artei contemporane și a oferit publicului timișorean o manifestare culturală prin care muzica și tradiția s-au îmbinat armonios, creând o experiență unică.
Acțiune finanțată de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.
Eveniment organizat de ACT Negura.
Foto: (c) Simona L. Neumann