Noi trupe anuntate la Artmania Festival 2023

Artmania Festival 2023

Locatie: Piata Mare, Sibiu | Data: 28-30.07.2023 | Pret abonament : 350 lei + taxe

Artmania Festival 2023

Update 07.12.2022

Noi trupe anuntate la Artmania Festival 2023

Noi trupe anuntate la Artmania Festival 2023Wardruna, după un turneu sold out în Europa, la ARTmania Festival 2023

Haken, TesseracT, Port Noir și Vulture Industries, anul viitor la Sibiu

 Trupele Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir și Vulture Industries vor concerta anul viitor la cea de-a 16-a ediție ARTmania Festival, ce va avea loc la Sibiu în perioada 28 – 30 iulie.

Grupul norvegian neo-dark folk Wardruna, care a avut anul acesta un turneu sold out în Europa, va urca pe scena festivalului după patru ani de la primul show susținut la ARTmania, când și-a prezentat albumul „Skald” (2018).

În 2023, muzicienii vor aduce și cele mai recente compoziții, incluse pe al cincilea album, „Kvitravn”, apărut la începutul anului 2021.

„Pentru mine, acest album reprezintă o continuare și o dezvoltare firească a tot ceea ce am făcut până acum. Prin experiență, reflecție și curiozitate, noi continuăm să creștem ca oameni, cercetători și muzicieni și, odată cu această mișcare constantă, crește și capacitatea noastră de a ne adânci mai mult în munca noastră. Mai clar decât până acum, acest album și cântecele lui se adresează nouă, ca oameni, în timpul nostru. Și chiar dacă melodiile transmit căi și cuvinte care provin dintr-un trecut îndepărtat, ele sunt la fel de mult căi și cuvinte pentru «acum»”, spune Einar Selvik, liderul trupei, despre cel mai recent disc pentru care au fost folosite atât instrumente tradiționale, cât și unele foarte vechi.

Einar Selvik a pus bazele Wardruna la începutul anilor 2000 împreună cu Lindy-Fay Hella. Grupul a debutat discografic în 2009 cu „gap var Ginnunga”, primul album din trilogia „Runaljod”, care stă sub semnul a 24 de rune. Cel de-al doilea album al trilogiei, „Yggdrasil”, a fost înregistrat cu unele dintre cele mai vechi instrumente tradiţionale nordice. Ultimul album al trilogiei, intitulat „Ragnarok”, a fost lansat spre finalul anului 2016, iar doi ani mai târziu, a apărut „Skald”. Pe lângă stilul muzical aparte, transpus în reprezentațiile live, Wardruna este cunoscut și pentru coloana sonoră a serialului „Vikings”.

Grupul britanic progressive rock Haken va reveni la ARTmania Festival după cinci ani de la prima prezență pe scena festivalului.

Format în 2007 de multi-instrumentistul Richard Henshall, chitaristul Matthew Marshall și solistul Ross Jennings, Haken a debutat discografic trei ani mai târziu, cu „Aquarius”. Componența trupei s-a modificat de-a lungul anilor, line-up-ul fiind Ross Jennings (vocal), Richard Henshall (chitară și clape), Raymond Hearne (tobe), Charles Griffiths (chitară), Peter Jones (clape) și Conner Green (bas).

În prezent, trupa se pregătește de lansarea celui de-al șaptelea album, „Fauna”, în 2023, pe care este inclus single-ul „Nightingale”, apărut anul acesta.

Trupele TesseracT (Marea Britanie), Port Noir (Suedia) și Vulture Industries (Norvegia) vor concerta anul viitor pentru prima dată la ARTmania Festival.

Bazele grupului englez progressive metal TesseracT au fost puse în 2003, iar primii patru ani a fost proiectul solo al chitaristului Alec ”Acle” Kahney. În prezent, din grup fac parte și Daniel Tompkins (voce), James Monteith (chitară ritmică), Amos Williams (bas) și Jay Postones (tobe, percuție).

TesseracT, considerat pionier al stilului djent, a lansat până în prezent patru albume de studio, „One”, „Altered State”, „Polaris” și „Sonder”, și două albume live, „Odyssey/ Scala” (2015) și „Portals” (2021). Cea mai recentă apariție discografică o reprezintă „Regrowth”, EP apărut anul acesta.

Grupul suedez Port Noir, un amestec de rock old school, progressive, hip hop și R&B, a fost lansat în 2011 ca proiect al lui Love Andersson (bas, voce), Andreas Wiberg (tobe) și Andreas Hollstrand (chitară, clape și backing vocals).

Port Noir a atras rapid interesul comunității muzicale prin sound-ul deosebit, inspirat și de artiști precum Queens of the Stone Age, Daft Punk, Rage Against the Machine și The Weeknd. Trupa a debutat discografic în 2013, cu „Puls”, căruia i-au urmat „Any Way the Wind Carries” (2016), „The New Routine” (2019) și „Cuts” (2022). În acest timp, și-a continuat ascensiunea, ajungând să concerteze în turnee cu formații ca In Flames, Pain of Salvation și Karnivool.

            Vulture Industries, grup norvegian avant-garde progressive metal, s-a format în 2004, având la bază membri ai trupei goth rock Dead Rose Garden.

Primul album Vulture Industries a apărut în 2007. „Dystopia Journals”, aclamat de critică, a fost urmat de „The Malefactor’s Bloody Register”, de asemenea bine primit de public, și de alte două materiale de studio.

În ultimii ani, trupa a făcut parte din line-up-ul mai multor festivaluri de gen din Europa, iar la Sibiu va aduce un show recunoscut pentru scenografia și teatralitatea sa.

Wardruna, Haken, TesseracT, Port Noir și Vulture Industries se alătură trupelor Porcupine Tree (Marea Britanie), Emperor (Norvegia), SAMAEL (Elveția) și Pain of Salvation (Suedia), care au fost confirmate pentru ediția de anul viitor a festivalului, iar alte nume urmează să fie anunțate în curând.

Abonamentele pentru ARTmania Festival 2023, parte din proiectul „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural”, pot fi achiziționate de pe website-ul oficial, artmaniafestival.ro, și de pe iabilet.ro, la prețul de 400 lei/ buc. + taxe.

Musical Bridges Facebook page/ ARTmania Festival Facebook page 

 

Update 23.11.2022

Porcupine Tree va concerta la ARTmania Festival 2023

Porcupine Tree va concerta la ARTmania Festival 2023Reunită cu mare succes după un hiatus de mai bine de un deceniu, trupa britanică Porcupine Tree va concerta pentru prima dată în România la ARTmania Festival 2023, care va avea loc în perioada 28 – 30 iulie.

Supergrupul, condus de reputatul muzician englez Steven Wilson, va urca pe scena principală a festivalului, în Piața Mare din Sibiu.

Bazele Porcupine Tree au fost puse de Steven Wilson în 1987. Alături de el, în formula actuală a formației, se află claviaturistul Richard Barbieri, care a făcut parte din grupul new wave Japan, și bateristul Gavin Harrison, care mai colaborează cu The Pinneaple Thief, dar și cu trupa-fenomen King Crimson.

Atât Steven Wilson, ca artist solo, cât și Gavin Harrison, cu The Pineapple Thief, au făcut parte din line-up-ul ARTmania Festival, în 2018, respectiv 2022.

În primii ani, Steven Wilson a fost cel care a compus integral muzica pentru proiectul său. Din 1993, a început să coopteze diverși muzicieni, între care Richard Barbieri, la clape, Colin Edwin, la bas, și Chris Maitland, la tobe. Primul line-up a rezistat până în 2002, când Gavin Harrison l-a înlocuit pe Chris Maitland.

De-a lungul timpului, grupul a făcut și schimbări de ordin muzical. A trecut de la rock psihedelic, space rock și rock experimental la progressive rock, alternative rock și progressive metal.

Din 2010 până în prezent, trupa a fost în mare parte inactivă pe scena muzicală, Steven Wilson fiind implicat în diverse proiecte solo, la fel și alți membri. Steven Wilson, Richard Barbieri și Gavin Harrison au continuat, intermitent, să lucreze în secret, iar după un deceniu a apărut „Closure / Continuation”.

Albumul, rezultatul unui proces de creație care a durat 12 ani, a fost lansat în iunie 2022. Apariția lui a fost urmată, toamna aceasta, de o serie de concerte sold-out pe arene din Europa, pentru care li s-au alăturat Randy McStine (chitară) și Nate Navarro (bas). Printre show-urile de succes a fost cel de pe Wembley Arena, unde trupa a cântat în fața a 12.000 de persoane.

„Considerăm că este probabil în top 3 cele mai bune albume pe care le-am făcut până acum, alături de «In Absentia» și «Fear of a Blank Planet». Este Porcupine Tree pur, dar, în același timp, sună proaspăt”, spun membrii trupei despre „Closure / Continuation”.

Cu fiecare lansare, Porcupine Tree a explorat noi idei muzicale, trecând de la rock psihedelic pastoral și peisaje sonore electronice ambientale la pop experimental și metal propulsiv. Albume ca „Fear of a Blank Planet”, nominalizat la GRAMMY în 2007, și „The Incident”, din 2009, au arătat că Porcupine Tree a îmbinat fără efort genuri distincte pentru a crea un univers muzical revoluționar care este propriu grupului.

De la „On the Sunday of Life…”, apărut în 1992, și până la „Closure / Continuation” (2022), grupul Porcupine Tree a lansat „Up the Downstair” (1993), „The Sky Moves Sideways” (1995), „Signify” (1996), „Stupid Dream” (1999), „Lightbulb Sun” (2000), „In Absentia” (2002), „Deadwing” (2005), „Fear of a Blank Planet” (2007) și „The Incident” (2009). Lor li se adaugă zece albume live și cinci compilații.

Pentru cea de-a 16-a ediție ARTmania Festival, inclusă în proiectul „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural”, derulat de ARTmania Events cu Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival, două dintre cele mai importante evenimente de gen din Norvegia, au mai fost confirmate trupele Emperor (Norvegia), SAMAEL (Elveția), Pain of Salvation (Suedia), iar noi nume vor fi comunicate în săptămânile ce urmează.

Abonamentele pentru ediția de anul viitor pot fi cumpărate, pe 23 noiembrie, la prețul de 350 lei/buc. + taxe doar de la clubul Quantic din București, unde are loc un eveniment pentru public la care accesul este liber.

Online, abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 pot fi achiziționate de pe website-ul oficial (www.artmaniafestival.ro) și de pe iabilet.ro, la prețul de 400 lei/ buc. + taxe.

 

***

„Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 980.230,30 lei (198.102,36 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 12 luni.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

 

***

ARTmania   Festival,   primul   festival   românesc   care   a   dezvoltat   în   România   ideea   de   îmbinare   dintre   artă   și divertisment, reprezintă o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

Începând cu 2006, ARTmania   s-a   consacrat   drept   principal   promotor   regional   al   proiectelor   muzicale contemporane. Muzica este componenta de bază, dar reprezintă doar o parte din experiența pe care ARTmania Festival a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Încă de la început, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală care să ofere publicului diverse evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum concerte, expoziții, lansări de carte și proiecții de film.

Fiind cel mai longeviv festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei.

ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, la care au concertat, între alții, Steven Wilson, Serj Tankian, Devin Townsend, Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall și Deine Lakaien.

 

Update 20.09.2022

Emperor concertează în premieră în România la ARTmania Festival 2023

Emperor concertează în premieră în România la ARTmania Festival 2023SAMAEL și Pain of Salvation completează line-up-ul festivalului, noi nume importante urmând să fie anunțate în curând Emperor, unul dintre pionierii symphonic black metal-ului și nume iconic al scenei internaționale, alege ARTmania Festival pentru a susține primul show în România. Iar SAMAEL, pionier al genului industrial black metal, se alătură, împreună cu Pain Of Salvation, line-up-ului festivalului care va avea loc între 28 – 30 iulie 2023 la Sibiu.

Cea de-a 16-a ediție ARTmania va aduce 3 zile pline de concerte, evenimente alternative și colaborări inedite, noutățile, surprizele și noi trupe urmând să fie anunțate în viitorul apropiat.

Emperor (NO)

Este trupa care a pus symphonic black metal-ul norvegian pe harta muzicală internațională și a scris istorie în cei peste 30 de ani de carieră, și-a început povestea în ‛91, odată cu lansarea acum legendarului demo „Wrath of the Tyrant”, rezultat al colaborării dintre Ihsahn (chitară/ voce), Samoth (tobe)  – care cântau deja împreună de ceva vreme – și Mortiis (bas).

Acest material i-a adus în atenția scenei underground și a casei de discuri Candlelight records, fiind urmat la scurtă vreme de „In the Nightside Eclipse” (1994), albumul de debut care i-a propulsat în lumina reflectoarelor, aducându-le aprecierea criticii, a fanilor și faima internațională. Succesul a adus cu sine și perioade dificile, marcate de schimbări în componența formației, momente care s-au încheiat însă cu lansarea EP-ului „Reverence” (1996) și a legendarului album „Anthems To The Welkin At Dusk” (1997). Cel din urmă a fost votat „albumului anului” în aproape toate topurile de pe întreg globul și a fost desemnat drept cel mai bun disc al anului de revistele Terrorizer (UK) și Metal Maniacs (USA).

După o serie de noi materiale de succes, precum „IX Equilibrium”, de turnee internaționale și show-uri la cele mai mari festivaluri din lume, în 2001 Emperor lansează „Prometheus – the Discipline of Fire & Demise”, un album metal care dovedea din nou talentul extraordinar al uneia dintre cele mai valoroase trupe de black metal a tuturor timpurilor. „Prometheus” avea să fie însă și cântectul de lebădă al Emperor, formația anunțând la scurt timp un hiatus care urma să se întindă până în 2005. În acel an, trupa a luat pe nepregătite comunitatea metal cu un concert surpriză în Oslo (2005), show în care au anunțat revenirea lor pe scenă pentru un număr de evenimente atent selectate din Europa și din SUA.

Iar în 2014 Emperor a sărbătorit 20 de ani de la lansarea „In The Nightside Eclipse” cu o serie de show-uri în Europa și Asia și ca headliner la unele dintre cele mai mari festivaluri de profil, precum Wacken Open Air (Germania), Hellfest (Franța), Graspop Metal Meeting (Belgia), Tons Of Rock (Norvegia), Loudpark (Japonia), Heavy MTL (Canada) sau Summer Breeze Open Air (Germania).

Emperor sunt un fenomen care continuă să captiveze fanii din întreaga lume, trupa urmând să ofere un spectacol de zile mari în inima Transilvaniei, la cea de-a 16-a ediție a festivalului ARTmania.

SAMAEL (CH),

Proiect muzical născut în 1988, într-un buncăr atomic din alpii elvețieni, continuă de peste trei decenii să inspire pasionații de muzică, având la activ peste 1.000 de concerte susținute în întreaga lume.

Început Xy și Vorph ca un duet black metal, proiectul a reușit să atragă atenția Century Media, label aflat în plină dezvoltare la acel moment, cu care a și lansat „Blood Ritual”, cel de-al doilea album marca SAMAEL. Au urmat „Ceremony Of Opposites” (1994), „Rebellion” (1995) și „Passage” (1996), fiecare nou material fiind acompaniat de turnee și de participarea la unele dintre cele mai cunoscute festivaluri ale momentului, precum Dynamo, WOA sau With Full Force.

Creativitatea a continuat să îi ghideze pe membrii trupei, aducând la lumină o serie de materiale precum „Eternal”, înregistrat în faimosul studio elvețian Mountain Studios (acum muzeu dedicat Queen), „Reign Of Light” (2004), „Solar Soul” (2007) și altele care au culminat cu „Lux Mundi” (2011), album ce încununează cei peste 20 de ani de existență a formației și care reunește toate abordările, stilurile și personalitățile care se îmbină pentru a forma ceea ce cunoaștem noi sub numele de SAMAEL.

Călătoria muzicală, marcată mereu de explorarea și de integrarea unor noi elemente sau genuri, a ajutat la conturarea unei amprente specifice SAMAEL. Începuturile black metal clasice au fost îmbogățite de-a lungul timpului cu un mix de metal și industrial, asezonate cu influențe electronice și simfonice, toate acestea fiind susținute de ritmuri alerte, cadențe marțiale și de blast beat-uri. Un alt lucru care contribuie la conturarea sound-ului unic al SAMAEL este folosirea unui drum machine atât în studio, cât și în spectacolele live.

Iar acest mix bogat și mereu impresionant de stiluri, influențe și abordări va surprinde fanii veniți la ARTmania Festival 2023 cu un show de o energie molipsitoare.

Pain of Salvation (SE)

Reconfirmă prezența în line-up și revin pe scena din Piața Mare după șapte ani de absență, aducând cel mai recent album. „Panther” este un material ce explorează adâncimi și semnificații încă neatinse și care este dedicat tuturor celor neînțeleși – de la introverți la pasionați, de la cei timizi la cei care nu se lasă învinși, de la visători la cei plini de furie și până la fiecare dintre cei care nu găsesc încă un sens sau un loc în era în care trăim.

Suedezii care s-au păstrat în primele linii ale scenei progressive internaționale de aproape trei decenii sunt binecunoscuți pentru albumele conceptuale pe care le lansează, iar acest din urmă material nu face excepție de la regulă. „Panther”, ce cuprinde 9 piese, vine la trei ani de la lansarea „In The Passing Light Of Day” și a fost înregistrat, mixat și produs de către Daniel Gildenlöw (liderul formației) și Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend). Dacă pe materialele din trecut suedezii au abordat teme precum războiul și efectele lui asupra familiei și umanității, problemele de mediu, precum energia nucleară, natura divinității sau formarea individului, „Panther” pune în centrul demersului creativ individul, umanitatea, universul interior și conflictele dureroase născute din lipsa sensului și contradicțiile societății moderne.

Abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 sunt în vânzare pe website-ul oficial ( www.artmaniafestival.ro ) și iabilet.ro la prețul de 350 lei/ buc. + taxe, disponibile în limita stocului, dar nu mai târziu de data următorului anunț, care va avea loc în decursul lunii octombrie 2022.

# # #

 

Despre ARTmania Festival:

 ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment („entertainment”), este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

De-a lungul edițiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formații internaționale și locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Încă de la începuturi, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziții, lansări de carte sau proiecții de film. Acest spațiu comun de întâlnire al artiștilor și publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, găzduit de Piață și de cetatea medievală, creează spațiul de poveste și magia care reprezintă, în esență, spiritului festivalului.

Fiind cel mai longeviv și mare festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei.

ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian și Devin Townsend, la Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this