50 de ani de Black Sabbath!

Pe 13 februarie 1970, Black Sabbath punea lansa albumul de debut cu acelasi nume. Inregistrat anul precedent in Regent Sound Studios din Londra in doar 12 ore , materialul este considerat a fi primul album de heavy metal, piesa de titlu fiind prima piesa de doom metal inregistrata vreodata.

Albumul s-a bucurat de o buna primire, ocupind locul 8 in topurle britanice si ajungind pe 23 in topul Bilboard.

Potrivit chitaristului Tony Iommi, albumul de debut al grupului a fost înregistrat într-o singură zi la 16 octombrie 1969. Sesiunea a durat douăsprezece ore. Iommi a spus: „Am intrat în studio și am făcut-o într-o zi, am inregistrat piesele live și asta a fost. De fapt, am crezut că o zi întreagă a fost destul de lungă, apoi am plecat a doua zi sa concertam pentru £ 20 în Elveția. ” În afară de clopote, efectele sonore de tunet și ploaie adaugate la începutul piesei de deschidere și la solo-urile dublate pe” NIB ” și „Sleepin Village”, practic nu au fost adăugate overdub-uri la album.

Muzica și versurile Black Sabbath erau destul de întunecate pentru vremea respectivă. Piesa de deschidere se bazează aproape în totalitate pe un interval de tritone cântat în ritm lent pe chitara electrică. În documentarul „Classic Albums” din 2010 despre inregistrarea celui de al doilea album, „Paranoid” , Geezer Butler susține că riff-ul a fost inspirat de „Mars, Bringer of War”, o piesa aflata pe The Planets de Gustav Holst. Iommi a reinterpretat ușor riff-ul și a redefinit direcția trupei. Ward a spus pentru „Classic Albums”: „Când Oz a cântat ‘What is this that stands before me?” era o senzație ciudata. Versurile melodiei vizează o „figură în negru” pe care basistul Geezer Butler susține că a văzut-o după ce s-a trezit dintr-un coșmar.

Receptia din partea criticilor a fost destul de negatica. Cei de la revista Rolling Stones spunind despre album: ” just like Cream! But worse”, a shuck – despite the murky songtitles and some inane lyrics that sound like Vanilla Fudge paying doggerel tribute to Aleister Crowley, the album has nothing to do with spiritualism, the occult, or anything much except stiff recitations of Cream clichés”. Robert Christgau de la The Village Voice a caracterizat albumul ca ” a bullshit necromancy.”

„Black Sabbath” a fost inclus in cartea ” 1001 Albums You Must Hear Before You Die”

 

Tracklist:

1.”Black Sabbath”
2.”The Wizard”
3.”Behind the Wall of Sleep”
4.”N.I.B.”
5.”Evil Woman” (Crow cover)
6.”Sleeping Village”
7.”Warning” (The Aynsley Dunbar Retaliation cover)

 

 

 
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this